Weging van geluid

De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in het aantal decibel (dB). Hoe hoger het aantal decibel, des te luider – en schadelijker – is het geluid. In plaats van dB zie je bij geluidsmetingen ook vaak het A-gewogen geluiddrukniveau ofwel dB(A). Wat is dB(A)? En wat is de weging van geluid? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Geluidssterkte (dB)

Geluid is eigenlijk een trilling, een variatie in de luchtdruk. Deze luchtdrukvariaties kunnen we meten en weergeven in de eenheid van druk: Pascal. Hoe luider een geluid, des te hoger is de luchtdruk. Maar het bereik van het menselijk oor is groot, en de luchtdruk die we horen als geluid varieert tussen de 2.10-5 en 20 pa, een factor van 1 miljoen. Daarom is de weergave van de geluidssterkte in Pascal onpraktisch en wordt dit omgezet in een logaritmische schaal: de decibel.

De weging van geluid

Normaal gesproken meten we een lineaire of ongewogen waarde van het geluid in dB. Dat is een juiste weergave van de luchtdrukverschillen, maar geen goede maat voor de hinder die iemand van het geluid ondervindt. Het trommelvlies in combinatie met hamer, stijgbeugel en het ronde venster gedraagt zich namelijk als een mechanisch filter met een bepaalde gevoeligheid in de verschillende octaaf- of tertsbanden. Daarom wordt bij geluidsmetingen vaak een elektronisch filter gebruikt dat het geluid net zo verzwakt als het menselijk oor.

Een vrij exacte weergave van het filter van het oor wordt gegeven door de phon. Omdat dit echter een moeilijk hanteerbare eenheid is, wordt in de praktijk vrijwel altijd het A-filter gebruikt. Het A-filter is gebaseerd op de curves van gelijke geluidswaarneming van 40 phon.

Naast het A-filter bestaan er ook nog het B-, C- en D-filter. In de praktijk wordt echter vrijwel altijd het A-filter toegepast. Gebleken is namelijk dat juist dit filter over een groot gebied van niveaus een goede hindermaat oplevert. Voor metingen van luchtverkeerslawaai wordt het D-filter nog wel toegepast.

Het A-filter corrigeert dus het op de luchtdrukvariatie gebaseerde lineaire geluidsdrukniveau voor de gevoeligheid van het menselijk oor. Daarom zie je dB(A) terug in de normen over lawaai op de arbeidsplaats.

Meer informatie over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder.

MM
Michel Mostert Marketing Specialist +31 (0)184 661 700 m.mostert@alara-lukagro.com