Speciale gecertificeerde deuren voor Theater de Bussel

Voor Theater De Bussel gelden stevige geluidseisen. Tevens gelden specifieke eisen zoals brandwerenheid voor de deuren. Alara-Lukagro heeft alle certificaten voor deze combinatie deuren op orde, waardoor de opdracht voor het produceren en monteren van deze speciale gecertificeerde deuren met hoge geluiddempingswaarden gegund is aan Alara-Lukagro.

Scroll naar beneden

Theater de Bussel

Plaats:
Oosterhout

Architect:
3TO architecten en DP6 architectuurstudio

Aannemer:
Van Wijnen

Geluidsisolerende deuren:
Alara-Lukagro

Gebouwfunctie:
Bibliotheek en theater

 

gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren
gecertificeerde deuren

Renovatie werkzaamheden

Gebouw De Bussel is een begrip in Oosterhout sinds 1984. In 2014 is Van Wijnen gestart met de uitbreiding en renovatie van het gebouw midden in het centrum. In september 2015 is het nieuwe theaterseizoen gestart in een geheel vernieuwd theater.

Voor de renovatie is het gebouw De Bussel is grotendeels gesloopt. Wat overbleef was de begane grond vloer en het casco van de grote zaal. Na een asbestsanering is weer gestart met renovatie en nieuwbouw van een grote zaal (500 stoelen), kleine zaal (200 stoelen), hierbij behorende backstage gebieden en facilitaire ruimtes, een ruime foyer over twee lagen en bibliotheek Theek5.

De huiskamer van Oosterhout

In een samenwerkingsverband realiseerde 3TO architecten en DP6 architectuurstudio de ontwerpen voor De Bussel. “Het gebouw is een nieuw bepalend gezicht voor het stadscentrum van Oosterhout. De gevel van Theater de Bussel/Theek5 aan de publieke ruimte refereert aan een theatergordijn, of het gordijn van een huiskamer. Door de afwisselende openingen in de pui ontstaat een interessante gevel.” (Bron: www.3to.nl)

Hoge geluidseisen

De Bussel bevindt zich in een woongebied en het theater en de bibliotheek zijn gecombineerd in één pand. Daarom gelden er stevige geluidseisen van bijvoorbeeld de theaterzaal naar de bibliotheek van 65 dB. Het pop-spectrum is gebruikt om de dempingswaarden van de deuren te bepalen. Bepaalde typen deuren van Alara-Lukagro hebben extra hoge dempingswaarden in het Ra pop spectrum en zijn op die locaties in het theater dan ook toegepast.

Gecertificeerde deuren

Voor een aantal deuren in De Bussel gelden specifieke eisen: een combinatie van hoge geluidwerendheid, brandwerendheid en vluchtwegfunctie. De combinaties dienden officieel getest en gecertificeerd te zijn. Alara-Lukagro heeft alle certificaten voor deze combinatie deuren op orde en kan voldoen aan de ontwerpeisen van de architecten. Daarom werd de opdracht voor het produceren en monteren van deze speciale gecertificeerde deuren met hoge geluiddempingswaarden gegund aan Alara-Lukagro.

Resultaat geluid- en brandwerendheid

DGMR controleerde de realisatie van De Bussel, met name op geluid en veiligheid. “De beleving van het geluid in de zalen moest optimaal zijn, terwijl tussen zalen en in de omgeving geluid niet hoorbaar moest zijn. Ook op het gebied van brandveiligheid moest DGMR aantonen dat de voorzieningen van kwaliteit zijn, aansluiten bij het technische programma van eisen en zoveel mogelijk onzichtbaar blijven.”

Kleur voorkomt lichtweerkaatsing

Om lichtweerkaatsing te voorkomen, heeft de architect gekozen om de deuren te voorzien van een speciale coating. Alara-Lukagro heeft haar deuren daarom in eigen coating faciliteiten voorzien van de speciale Interpon Noir sablé coating.

Meer informatie?

Heeft u te maken met de verbouw of nieuwbouw van gebouwen met een bijeenkomst- of vrijetijdsfunctie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op: wij adviseren u graag over geluidwering en brandwering voor gecertificeerde deuren voor gebouwen met dergelijke functies!

RvD-21423-141421@4x
Ronald van Ditshuizen Account Manager +31 (0) 184 820 764 ronald@alara-lukagro.com
    Om op uw bericht te kunnen reageren hebben wij uw toestemming nodig uw persoonsgegevens te mogen gebruiken. Hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u lezen in ons privacy statement.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mensen bekeken ook: