Nieuws

Geslaagde brandproef 56 dB volgens CE met éénpuntssluiting

Alara-Lukagro heeft altijd de filosofie gehad om geen brandwerende deuren én akoestische deuren te bouwen, maar akoestische brandwerende deuren. Dat betekent dat we deuren met verschillende interne opbouwen daadwerkelijk in een laboratorium hebben getest. Op 9 oktober 2018 hebben we nu ook de meest lastige akoestische categorie brandwerend getest bij het brandlab van Peutz in Mook.

Akoestische deuren zijn geen lichte deuren. Het dikke staal kan onder thermische spanning behoorlijk krom trekken. De krachten die daarbij gepaard gaan zijn enorm en werden tot nog toe altijd opgevangen in de ondersteuningsconstructie, daarbij wordt gebruik gemaakt van slotsystemen met een inwendige bovenvergrendeling. Tijdens brand is er een verhoogd risico op instorten. Het opvangen van grote spanningen in horizontale richting in de ondersteuningsconstructie vormt een reëel risico. Daarnaast is de keuze qua toegangscontrole bij deze speciale sloten zeer beperkt. Alara-Lukagro heeft een unieke oplossing bedacht, waarmee er geen horizontale spanningen op de ondersteuningsconstructie vanuit de deur kunnen ontstaan. Daarbij is het ook een echt staaltje ‘krachtpatsen’ dat de deur tegelijkertijd in staat is om met bijzondere risico’s van bijzondere vullingen om te gaan.

Dit was niet de eerste test. In maart 2018 hebben was de eerste succesvolle test uitgevoerd met een enkelvleugelige deur van 2,8 m hoog en 1,4 m breed in Frankrijk. Dit was geen officiële test, maar het bevestigde dat ons concept werkt. Vanuit de wetgeving (extended application) is gedwongen de keuze te laten vallen op een dubbelvleugelige testdeur, hetgeen voor dit concept eenvoudiger is dan hetgeen we in maart in Frankrijk hebben aangetoond. Maar toch is de officiële test een mijlpaal in de ontwikkeling van akoestische brandwerende deuren.

We kunnen nu akoestische deuren met een Rw waarde tot 56 dB brandwerend uitvoeren volgens CE en met een éénpuntssluiting. Dit geeft een enorme keuzevrijheid voor onze klanten en een kostenbesparing. Deze aangepaste versie is binnenkort beschikbaar in de categorieën EI1 60 en Ew 90.

Bekijk alle prestaties van onze deuren

Lees meer over onze deuren

MM
Michel Mostert Marketing Specialist +31 (0)184 661 700 m.mostert@alara-lukagro.com