Nieuws

Deuren volgens BENG eisen

Vanaf 1 januari 2021 geldt voor alle nieuwbouwprojecten, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, dat zij moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze eisen komen voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei. De BENG-norm vervangt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en wordt berekend aan de hand van de nieuwe bepalingsmethode NTA8800. Met de nieuwe BENG eisen moet nieuwbouw nog duurzamer en minder afhankelijk van (warmte en koude) installaties worden gemaakt.

Energieprestatie indicatoren

De energieprestatie van gebouwen worden straks op 3 criteria beoordeeld:

  • BENG 1: de maximale energiebehoefte (u-waarde) in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar. BENG 1 heeft betrekking op de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil;
  • BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar;
  • BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Invloed deuren op BENG

Om op grond van BENG 1 de maximale energiebehoefte van een gebouw in kWh per m2 te kunnen behalen spelen deuren en ramen een belangrijk rol. Deuren en ramen zijn immers punten in een wand die gevoelig zijn voor de doorlaat van zowel warmte als kou. Deuren met een goede isolatiewaarden leveren dan ook een positieve bijdrage in de u-waarde berekening.

De eisen verschillen per gebouw en hangen onder andere af van het oppervlak van de gebouwschil, het verwarmd vloeroppervlak en de gebruiksfunctie het gebouw.

Alara-Lukagro deuren volgens BENG eisen

Alara-Lukagro heeft stalen geluidsisolerende deurkozijn combinaties voor de utiliteitsbouw, eventueel i.c.m. brandwerendheid, die volgens de BENG eisen kunnen worden geleverd. Wilt u meer informatie over onze deurkozijn combinaties of over deuren volgens BENG eisen neem dan vrijblijvend contact met ons op.

MM
Michel Mostert Marketing Specialist +31 (0)184 661 700 m.mostert@alara-lukagro.com