Geluiddempende maatregelen koelunits datacentrum

Koelunits op het dak van een datacentrum straalde een te hoog geluidsniveau uit. Dit veroorzaakte geluidsoverlast naar omwonenden. Alara-Lukagro heeft geluiddempende maatregelen ontworpen en geleverd, waaronder geluidswerende wanden en geluiddempende roosters.

Scroll naar beneden

Geluidmetingen

Een datacentrum van Mobistar, een van de belangrijkste spelers op de telecommarket in België, heeft diverse koelunits op het dak staan die te veel lawaai maken. Mobistar schakelde adviesbureau Arcadis in om geluidmetingen uit te voeren en een adviesrapport uit te brengen.

Geluiddempende maatregelen koelunits

Het was al snel duidelijk dat de huidige koelproductie units (chillers) vervangen dienden te worden en ISB Ventilatie werd hiervoor ingeroepen. Echter, door de strenge akoestische eisen hadden ook deze nieuwe units extra geluiddempende maatregelen nodig. Er werd eerst voorgesteld om ronde dempers op de koelunits te plaatsen en Alara-Lukagro en DOX acoustics werden erbij gehaald om het idee verder uit te werken.

Alternatieve oplossing voorgesteld

Na uitgebreide berekeningen stelde Alara-Lukagro, in nauwe samenwerking met DOX acoustics, een alternatieve oplossing voor welke beter aansluit op de geluidseisen en de wensen van Mobistar. Mobistar koos voor de alternatieve oplossing van Alara-Lukagro. DOX acoustics coördineerde het project, waarbij Alara-Lukagro de complete uitvoering verzorgde: van ontwerp en engineering tot productie en montage.

Effectieve én efficiënte oplossing

Uitvoering

De geluiddempende maatregelen zijn in 2 delen uitgevoerd. Voor de 2 koelunits op staalconstructie binnen bestaande damwandbeplating:

 • 28 geluiddempende roosters voor de luchtinlaat.
 • 2 sets van 3 coulissen geluiddempers voor de luchtuitlaat.
 • geluidsisolerende panelen als dak.

Voor de 3 overige koelunits:

 • U-vormige geluidsisolerende wand met een totale lengte van 51,3 meter en een hoogte van 4,1 meter.
 • Voor de plaatsing hiervan is een staalconstructie voorzien, berekend door Alara-Lukagro volgens EN 1991-1-4, Belgische nationale bijlage (t.b.v. windbelasting) en Eurocode 3, 1993-1.
Geluiddempende maatregelen koelunits
Geluiddempende maatregelen koelunits
Geluiddempende maatregelen koelunits
Geluiddempende maatregelen koelunits
Geluiddempende maatregelen koelunits

Voordelen van deze oplossing

Na uitgebreide berekeningen stelde Alara-Lukagro, in nauwe samenwerking met DOX acoustics, een alternatieve oplossing voor welke beter aansluit op de geluidseisen en de wensen van Mobistar.

De voordelen die Alara-Lukagro met deze oplossing behaalt voor Mobistar:

 • Efficiënter qua kosten, door gebruik van minder materiaal.
 • Geluiddempende maatregelen koelunits
 • Compacter qua uiterlijk, door de hoge ronde geluiddempers te vervangen door compacte coulissen dempers en absorberende panelen.
 • Onopvallend, door het geheel te voorzien van het zelfde plaatwerk als het gebouw.
 • Minimaal drukverlies: maximaal 35 Pa bij een luchthoeveelheid van 284.000 m3 per uur.
 • Lichtgewicht: de oplossing blijft onder het maximale draag gewicht door uitvoering in aluminium.

Dankzij een grondige kennis van geluid, uitgebreide testen en geavanceerde rekenprogramma’s kan Alara-Lukagro altijd de meest effectieve én efficiënte oplossing ontwerpen voor complexe lawaaibeheersingsprojecten.

 

Resultaat en ervaring

Het geheel resulteerde in een 35 dB(A) geluiddemping van de chillers ten opzichte van de omgeving. Hiermee zijn de geluidseisen ruim gehaald.

ISB Ventilatie, hoofdaannemer en leverancier van de nieuwe chillers voor Mobistar, vertelde over de samenwerking met Alara-Lukagro en DOX acoustics.

Een referentie om trots op te zijn!

“In 2013 kregen we van Mobistar de bestelling voor de akoestische aanpassingswerken. Dit was een complex en gevoelig project, waarbij akoestisch strenge eisen werden gevraagd. De samenwerking en projectbegeleiding met Alara-Lukagro en DOX acoustics verliep zeer correct en professioneel. De gevraagde resultaten werden ruimschoots behaald.”

ISB Ventilatie, hoofdaannemer

Meer informatie?

Heeft u een soortgelijke uitdaging?
Stel uw vragen, dan adviseren wij u graag over een passende oplossing voor uw project.

Avatar
Koos Pott BU Manager Data +31 (0) 184661700
  Om uitvoering te kunnen geven aan uw verzoek hebben wij toestemming nodig uw persoonsgegevens te mogen gebruiken. Hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u lezen in ons privacy statement.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mensen bekeken ook: