Nieuws

Doorontwikkeling deuren

Vanaf 1 november 2019 is het verplicht om brandwerende deuren te leveren met een CE-markering volgens EN 16034. Alara-Lukagro is daar al helemaal klaar voor en levert nu al deuren met CE markering. Alle benodigde brandtesten zijn behaald en de productie van de deuren vindt plaats volgens een gedocumenteerd FPC (Factory Production Control) systeem.

Ondanks het feit dat Alara-Lukagro daarmee als eerste leverancier in Nederland volledig gereed is voor het leveren van deuren met CE-markering blijven we doorgaan met testen.

Waarom doen we dat nog?

Toepassingsgebied testen

Met de CE-markering wordt ook het toepassingsgebied van een deur bepaald. Denk daarbij aan de afmetingen, het hang- en sluitwerk, het toevoegen van een raam of een combinatie met andere eigenschappen zoals de toepassing als vluchtdeur (een eigenschap die ook CE gecertificeerd moet zijn). Het toepassingsgebied wordt door een notified body vastgelegd in een beoordelingsrapport. Als daarvan wordt afgeweken mag dat alleen binnen de regels van de EXAP (Extended Applications conform EN 15269). De leverancier toont de prestaties vervolgens aan middels een Declaration of Performance (DoP verklaring).

Deze regels zijn strikter dan in het verleden. Het leveren van een afwijkende toepassing op basis van een beoordeling door een notified body is na 1 november ook niet meer mogelijk. Elke variant op de geteste uitvoering moet worden beoordeeld volgens de EXAP en eventueel moet er aanvullend worden getest. Zeker op het gebied van het toegestane hang- en sluitwerk is dat een forse opgave. Wij lopen daarin voorop en hebben zelfs een brandwerende EI1 60 minuten brandwerende deur met een éénpuntsluiting succesvol getest.

Voor Alara-Lukagro betekent het dat we doorgaan met testen van allerlei varianten van de deuren om zo, binnen de huidige en toekomstige wetgeving, te kunnen voldoen aan de wensen van onze klanten.

Aandachtspunten kopen brandwerende deur

Waar moet u dus op letten als u een brandwerende deur koopt:

  • Is de leverancier in het bezit van een geldige CE conformiteitsverklaring;
  • Valt de uitvoering van de deur aantoonbaar in het toegestane toepassingsgebied;
  • Worden deze eigenschappen door de leverancier aangetoond door middel van een DoP verklaring.

Heeft u vragen? Bel ons gerust. Wij helpen u graag verder! Neem contact met op via de telefoon +31 (0) 184 661 700 of maak gebruik van het contactformulier op onze website.

Bekijk alle prestaties van onze deuren

MM
Michel Mostert Head of Marketing +31 (0)184 661 700 m.mostert@alara-lukagro.com